Other materials

Andere materialen

Algemeen

Als kunstenaar kun je ook maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij de 3 P’s in evenwicht zijn en we de aarde niet uitputten: People – aandacht voor de mens, waarbij kunst het welzijn verbeterd; Planet – aandacht voor onze planeet en zorgen dat er niet nog meer afval wordt verbrand of in de natuur terecht komt; Profit – van afval weer een goed bruikbaar product of kunstwerk maken en terugbrengen in de economie!

Duurzaamheid staat voor relatief milieuvriendelijk, grondstof besparend en bedoeld om lang mee te gaan.

 

Elganan vindt haar inspiratie vaak in materiaal, in afgedankt materiaal, zoals karton, afgedankt textiel en tweedehands materiaal uit kringloopwinkels. Als ergens een bepaalde hoeveelheid van is, ziet zij er mogelijkheden in. Zij wil op een verantwoorde manier omgaan met onze wereld, de natuur en is tegen de overproductie en enorme afvalbergen. Van afval weer iets moois creëren, zodat het niet verbrand hoeft te worden. “Zo draag ik bij aan de circulaire economie.”

 

Textiel

Al van jongs af aan maakt zij eigen unieke kledingstukken van tweedehands kleren. Enerzijds omdat het goedkoop is, maar anderzijds omdat het uniek is en het zonde is om kleding weg te gooien. Elganan heeft iets met textiel. “Ik ben een enorme fan van de prachtige herenpakken die ik vind bij de kringloop, meestal gemaakt van kwalitatief goed materiaal. Van deze pakken maak ik nieuwe vrouwelijke kostuums met een broek of rok. Toen ik van de enorme afvalberg van militaire kleding hoorde, kreeg ik gelijk allerlei ideeën. Van de broeken maak ik jurken en rokken, die ik vaak borduur.”

“Naast kleding ben ik ook na gaan denken over producten. Iets wat eenvoudig en in serie gemaakt zou kunnen worden. Zo ontstond de flessenzak van de mouwen van de uniformen. En ik ontwierp een ‘anti-stress-granaat’. De combinatie van het ‘harde’ onderwerp, passend bij militairen en bewapening, maar dan gemaakt van ‘zacht’ textiel en dienend tegen de stress, maakt het een interessant kunstobject. Iets om over na te denken.”

Op verrassende wijze weet Elganan diverse materialen te combineren.

Zo maakt zij tassen van oude banners van musea. Deze banners hangen bij tentoonstellingen vaak buiten aan de gevel. Zij ontwerpt ze zo dat er bijna geen restmateriaal over blijft. Dat zijn de Bannerbags.

Daarnaast maak ik o.a. Fafoflufs (knuffels met een ander hoofd), diverse borduurpatronen, Bannerbags, Handwerkkwartetten, ansichtkaarten met brei-of borduur-patronen, enzovoort. Interesse? Mail me en kom eens langs.

Producten

Handwerk kwartet

Memory spel Lezende vrouwen in de kunst

Kinderboeken serie Onder Water

Materiaal over?

Let us Connect