Kunstenaar, tentoonstellingmaker en ambassadeur voor de kunsten!

Projecten en tentoonstellingen

Duurzaamheid, verbinding, vrijheid, natuur, mensen.

Vrijheidsrokken


Het creëren van vrijheidsrokken is een langlopend project. Een paar jaar geleden ben ik daar mee begonnen omdat ik geconfronteerd werd met de enorme textielafvalberg van afgedankte militaire kleding. Geïnspireerd door de bevrijdingsrokken uit 1945 ben ik na gaan denken over wat vrijheid voor mij en de mensen om mij heen betekent. Van de militaire kleding ben ik vrijheidsrokken gaan maken. Helaas brak vorig jaar de oorlog uit tussen Oekraïne en Rusland en bleek vrijheid weer een heel andere betekenis te krijgen ...

Karton


Elganan Jelsma werkt ook graag met karton, een afvalproduct. Zij gebruikt dit als ondergrond voor haar 2D schilderijen/ tekeningen en voor 3D beelden. “Karton is een prachtig materiaal, waar al veel lijm in is verwerkt. Ik maak het nat en creëer er nieuwe ondergronden van. Het krijgt bijna een ‘leer’-achtige uitstraling en is heel licht.


Schilderijen


De schilderijen zijn meestal acryl op doek in allerlei formaten. Thema's zijn vaak de mens of natuur/ bomen, oftewel het Leven.

"Op het eerste gezicht kan het oeuvre van Elganan voor sommige mensen wat overweldigend overkomen door de grote variëteit aan technieken en projecten. Toch heeft zij binnen de uiteenlopende kunstwerken wel degelijk een eigen herkenbare stijl die verwijst naar de essentie. Overbodige details worden achterwege gehouden waardoor de kern van de vorm van het afgebeelde naar vormen komt. Dat geldt voor bijvoorbeeld haar portretten maar ook voor haar bomenschilderijen of Anna’s. Er moet sprake zijn van een duidelijke herkenbaarheid. Dat is ook de reden waarom Elganan geen abstract werk maakt." Diana Kostman, kunsthistorica.

Andere materialen


Elganan vindt haar inspiratie vaak in materiaal, in afgedankt materiaal, zoals karton, afgedankt textiel en tweedehands materiaal uit kringloopwinkels. Als ergens een bepaalde hoeveelheid van is, ziet zij er mogelijkheden in.

Zij wil op een verantwoorde manier omgaan met onze wereld, de natuur en is tegen de overproductie en enorme afvalbergen. Van afval weer iets moois creëren, zodat het niet verbrand hoeft te worden. “Zo draag ik bij aan de circulaire economie.”


Portretten


Elganan heeft een hele serie portretten gemaakt, in zeefdruk, houtsnede en verf. O.a. mediavrouwen (Sonja Barend, Linda de Mol, Heleen van Royen, enz) en recent een reeks van klimaat-activisten (oa Greta Thunberg en Vivienne Westwood) en klimaat-vluchtelingen. IN 2022 heeft zij een portret gemaakt van fotograaf Willam Rutten in een soort Sterren op het doek.


Tentoonstellingen


Elganan Jelsma exposeert al 30 jaar op zeer diverse locaties, vaak in groepsverband rond een bijzonder thema!


Kinderboeken en

Doe Expo's


Elganan Jelsma heeft inmiddels 2 kinderboeken gerealiseerd en meerdere kindertentoonstellingen.